Christian Stewart-Ferrer

30. apr. 2019

Tre oplæg:

ICD-11

Autisme og parforhold

Autisme, kommunikation og konfliktforebyggelse - på japanskChristian Stewart-Ferrer

Klinisk psykolog, cand. mag. Dip. Ed.

 

Oplæg: ICD-11

Som professionel og som pårørende er det ikke altid let at finde vej i en dialog med autister. Man kan ofte føle, at man ender i en skyttegravskrig, hvor det også kan være mere end svært selv at bevare roen og ikke lade sig rive med af affekt-smitte.

 

Oplæg: Autisme og parforhold

Der florerer mange myter (ikke mindst på diverse hjemmesider), men også mange reelle erfaringer, omkring autisme og parforhold. Dette oplæg kommer omkring spørgsmålene om, hvorvidt man skal indgå i parforhold, hvordan man i givet fald finder vej ind i sådan ét – og om parforhold, hvor enten den ene eller den anden eller begge parter har autisme. Emnet vil blive belyst ud fra dels litteraturen på området, dels oplægsholdernes egne livserfaringer fra for- og nutid.

 

Oplæg: Autisme, kommunikation og konfliktforebyggelse - på japansk

Denne workshop beskriver og demonstrerer en tilgang, udviklet i Japan i sidste århundrede, som både befordrer dialog, dæmper den andens anspændthed, og viser, hvordan man selv holder sin psykiske balance (eller genfinder den). Tilgangen er den unikke, ikke-voldelige japanske kampkunst aikido, som faktisk blev udviklet med det formål at befordre fredelig sameksistens, og som workshoplederne har fundet inspiration i til kommunikationsbrug gennem mange år. I parentes bemærket tiltrækker aikido ikke så få autister på grund af den rolige, overskuelige interaktion og den japanske kultur og æstetik, som er integreret i aikido i ganske særlig grad.