'Mit liv med autisme og PDA'

27. apr. 2020

Mit liv med autisme og PDA

Betina G. Marnow, autismekonsulent

På det seneste er der kommet større og større fokus på et forholdsvist hyppigt træk ved autisme: PDA (Pathalogical Demand Avoidance/Patologisk kravafvisning). Jeg blev egentlig nysgerrig på denne særlige autismeprofil, fordi jeg havde mistanke om, at min søn på 16 med infantil autisme kunne have disse træk. Men jeg blev noget overrasket, da jeg kunne vinge træk af hos mig selv, efterhånden som jeg læste mere og mere om emnet.
Jeg er selv diagnosticeret med Aspergers syndrom i 2015 og er mor til to drenge på 10 og 16. Begge med infantil autisme. Jeg er ikke i tvivl om, at både min ældste søn og jeg har en PDA-profil, mens min yngste ikke har.

I mit oplæg vil jeg komme ind på, hvordan PDA har spændt ben for mig i relation til andre mennesker. Mine forældre, mine kammerater, mine lærere, mine kærester og ikke mindst i mit møde med det offentlige som sygemeldt i ressourceforløb og som fleksjobber. Det har givet mig mange konflikter og nederlag og en følelse af at være forkert og uduelig.
Jeg kan se, at det samme sker hos min store søn, mens det ikke sker for den mindste.

Hvordan mærkes og ses forskellen på mine 2 sønner? Hvordan er kommunikationen med dem hver især forskellig i forhold til at skulle præsentere dem for krav?
Hvordan føles PDA? Hvor kommer det mon fra? Hvordan kan man udvikle nogle strategier til at håndtere det i fremtiden? Og hvordan kan I som forældre, pårørende og fagpersoner bedst håndtere mennesker med PDA og dermed nedbringe forekomsten af nedsmeltninger og konflikter?

Et liv helt uden krav er naturligvis utopi. Bare det at åbne sin postkasse og finde en rudekuvert, eller tage sin telefon kan være fyldt med krav. ”Du indkaldes hermed til møde på jobcentret…” eller ”din pakke skal hentes på posthuset inden…” eller noget så simpelt som ”tag lige mælken med fra køleskabet, når du alligevel går i køkkenet” kan fremprovokere den angstfyldte PDA-reaktion.

Jeg vil give mit bud på, hvordan de krav bedst stilles til os med PDA, og hvordan man griber det an, hvis ”skaden er sket”, og der er opstået modstand og konflikt.

Betina Gervig Marnow, 46 år, sendiagnosticeret med aspergers syndrom.