'Autismemødre'

28. apr. 2020

Autismemødre

Dorthe Stieper, journalist og forfatter
Betina Marnow, autismekonsulent

Køleskabsmødre og følelseskolde. Symbiose- og løvemødre, pylrede og overbeskyttende. Det er nogle af de beskrivelser, mødre til børn med autisme får hæftet på sig. Men hvem er de egentlig disse mødre? Hvad er deres historie, og hvordan skal vi forstå dem?

Dorthe Stieper har skrevet bogen: ”Historien om en mor - 11 mødre fortæller om at have børn med autisme", som udkom i efteråret 2019. Hun fortæller om arbejdet med bogen og tegner et billede af mødrene.

Betina Gervig Marnow er en af de mødre, der medvirker i bogen. Hun fortæller åbent om, hvordan det er at være mor til to drenge med autisme, og hvordan hun undervejs også selv fik en autismediagnose.
Mens fagfolk kan få en baggrundsforståelse, vil andre autisme-mødre kunne spejle sig i fortællinger om at have et barn, der er anderledes end andres, om at blive misforstået af omverden, være sit barns oversætter og faste holdepunkt, om kampene med systemet og udfordringerne på hjemmefronten; om bekymringerne og omkostningerne, skyld og skam, sorg og tab. Men også historierne om at fremelske sit barns ressourcer, finde glæde og styrke i livet, gøre det nødvendige og sætte sig selv til side for kærligheden til sit barn.

Udover at være journalist og forfatter er Dorthe også selv mor til en datter, der er sendiagnosticeret med Aspergers syndrom. Hun arbejder desuden som forældrementor, foredragsholder m.m. og er aktiv i handicappolitisk arbejde.

Betina Gervig Marnow arbejder som autismekonsulent, oversætter og foredragsholder. Hun er desuden forfatter til bogen ”Stemmer fra Venus – om livet med en autismespektrumsforstyrrelse”.